Muški infertilitet

Problem muške  plodnosti  danas se sreće podjednao često kao i problem ženske plodnosti tj kada govorimo o bračnoj neplodnosti partneri su podjednako zastupljeni. Problem bračne plodnosti se definiše kao odsustvo začeća  tokom jedne godine ciljanih redovnih seksualnih odnosa. U jednom broju slučajeva (10-15%) imamo takozvani zajednički faktor koji proističe iz imunoloških razloga. Vrlo često se koristi termin sterilitet što ne odgovara činjeničnom stanju već je mnogo bolje koristiti termin infertilitet jer nije u pitanju trajno i nepopravljivo stanje već problem koji se u velikom broju slučajeva može rešiti primenom terapije. Termin sterlitet treba koristiti kada imamo  nepopravljivo stanje kojih nažalost ipak ima.

Koji su to razlozi koji dovode do problema muške neplodnosti? Mogu biti urodjeni i stečeni.

Urodjeni razlozi su vezani za poremećaje nastale u razvoju muških genitalnih organa pre svega testisa u kojima se odigrava proces stvaranja spermatozoida. Tu ubrajamo neblagovremeno spuštanje testisa u mošnice tj kriptorhizam.  Promene nastale na testisima koji nisu hirurškim putem spušteni na vreme su ireverzibilne i uprkos svim pokušajima njihovog lečenja ostajemo bez rezultata. Jedan broj pacijenata u pubertetu uprkos činjenici da su testisi bili blagovremeno spušteni ne doživi njihov kompletan razvoj i ostaje sa malim nefunkcionalnim testisima. Endokrinološki poremećaji nastali tom prilikom kao i kod nekih drugih endokrinih oboljenja rezultiraju odsustvom spermatogeneze ili njenim teškim oštećenjem. Takodje, može se javiti u sklopu različitih genetskih naslednih anomalija. Jedan od najčešće pominjanih razloga je varikocela – proširenje vena uz levi testis čijom se hirurškom korekcijom mogu dobiti odlični rezultati.

Stečeni razlozi su uglavnom vezani za oboljenja muških polnih organa, pre svega testisa i njihovo lečenje (tumori, sistemska hemioterapija, infekcije, upale, …), seksualno prenosive bolesti (STD), druga sistemska oboljenja i njihov tretman, životne navike (pušenje, korišćenje narkotika, stimulativnih preparata, steroida, odsustvo fizičke aktivnosti, gojaznost …), radno okruženje (uslovi rada sa teškim metalima, hemikalijama, zona zračenja, …) i drugi. Postoje i drugi razlozi koji se danas spominju kao posledica modernog načina života (korišćenje laptopova koje obično držimo u krilu, nošenje mobilnih telefona u džepu pantalona blizu testisa, nošenje uskih pantalona, neadekvatnog donjeg veša, …)

Ukoliko se javi problem sa plodnošću, prvi korak je uraditi spermogram. Obično jedan nalaz nije dovoljan već je potrebno uraditi dva nalaza u istoj labaratoriji radi poredjenja. Važno je reći da nalaz treba raditi u za to stručno osposobljenim laboratorijama koje rade po medjunarodno utvrdjenim kriterijumima nakon 3-5 dana seksualne apstinencije. Sa uradjenim nalazima treba se javiti urologu koji će nakon detaljne anamneze, pregleda i uvida u nalaze otpočeti lečenje. Ponekad je za adekvatno lečenje potrebno uraditi još neke testove i preglede. Lečenje zavisi od svih pobrojanih faktora. Neki put će savet o promeni životih navika biti dovoljan, nekada će se primeniti terapija različitim lekovima uključujući i hormone, primeniće se antioksidansi, aminokiseline (karnitin, arginin) i drugo. Nekada će biti indikovano i hirurško lečenje (podvezivanje spermatičnih vena, biopsija testisa, PESA, TESE…). Na žalost, neće se uvek dobiti željeni odgovor. U nekim slučajevima, ukoliko se dobije adekvatna i kvalitetna količina spermatozoida, ali nedovoljna za prirodnu oplodnju, savetovaće se primena neke od tehnika vantelesne oplodnje (IUI, IVF, ICSI)

Iako na oko deluje jednostavno, problem muške plodnosti je vrlo kompleksan problem koji zahteva adekvatan pristup i lečenje od strane urologa koji se bavi muškim infertilitetom jer će se na taj način dobiti najbolji rezultati.